ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Το ζήτημα της ηλικίας είναι κάτι σχετικό, γιατί κάθε παιδί είναι μία ξεχωριστή περίπτωση (διαφορετική διάπλαση σώματος, αντίληψη κα). Το καλύτερο είναι, το παιδί να συμμετέχει για 1-2 μαθήματα και ύστερα ο προπονητής να εξετάσει αν είναι σε θέση να προπονείται τακτικά. Σε κάθε περίπτωση μία ενδεικτική ηλικία είναι αυτή των 4 ετών. Πολλά από τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν ήδη αναπτύξει την αντίληψη και την πειθαρχεία τους σε ικανοποιητικό βαθμό. Γι' αυτό είναι σε θέση να μπουν στη διαδικασία της προπόνησης (εκπόνηση ασκήσεων, σεβασμός προς το χώρο κα.). Βασικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων (ισορροπία, αντίληψη του χώρου, συγχρονισμός κινήσεων κα.) και η άθληση μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
Το Wing Chun ως πολεμική τέχνη, δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τη βία, αντίθετα την αποστρέφεται. Στόχος είναι, μέσα από την ενασχόληση με το άθλημα, να εξωτερικευθούν οι εσωτερικές εντάσεις, να αντιμετωπιστούν οι ενδότεροι φόβοι και να επιτευχθεί η αυτοπεποίθηση του ατόμου. Έτσι σταδιακά ο ασκούμενος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δύσκολη και στρεσογόνο κατάσταση με ψυχραιμία και απόλυτη αυτοσυγκέντρωση.
Το Wing Chun είναι ιδανικό άθλημα εξίσου για αγόρια και κορίτσια. Η προπόνηση ωφελεί τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου και ενδυναμώνει τη σωματική τους κατάσταση, την αντίληψη του χώρου και της απόστασης, το συγχρονισμό κινήσεων, την αυτοπεποίθησή τους, καθώς και τη μαχητικότητα και το δυναμισμό τους.
Ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών μας είναι γένους θηλυκού ! Οι γυναίκες πραγματικά αγαπάνε τις Πολεμικές Τέχνες και γίνονται μάλιστα και πολύ καλές αθλήτριες. Αυτό κατά ένα μέρος οφείλεται, στο ότι τους βοηθάει να εξωτερικεύσουν ένα δυναμισμό που λίγο – πολύ όλες έχουν μέσα τους, αλλά και στο ότι τις γεμίζει αυτοπεποίθηση.
Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, συγκαταλέγουν της πολεμικές/μαχητικές τέχνες στα πιο ασφαλή αθλήματα, με μηδενικούς σχεδόν τραυματισμούς. Αυτό κυρίως οφείλεται στη χρήση των προστατευτικών μέσων που χρησιμοποιούνται (κάσκες, γάντια κλπ), αλλά και στο ότι τα χτυπήματα γίνονται με επαρκή έλεγχο . Αυτός ο τρόπος εκπαίδευσης εκτός από την ασφάλεια που μας παρέχει, μας βοηθάει στο να αποκτήσουμε απόλυτο έλεγχο του σώματος και της δύναμης μας, αλλά και υψηλό επίπεδο αυτοσυγκέντρωσης.
Πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα, ακολουθώντας μια πολεμική τέχνη. Οι ανησυχίες αφορούν, συνήθως το να μην χτυπήσουν ή να μην γίνουν επιθετικά σαν ενήλικοι στο μέλλον. Άλλοι επιθυμούν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με ένα πολεμικό άθλημα για να μάθουν να πειθαρχούν τον εαυτό τους, αλλά και να προστατεύονται από επιθετικά άτομα. Τα παιδιά από την άλλη πλευρά, πολλές φορές αντιμετωπίζουν το μάθημα μιας πολεμικής τέχνης, σαν ώρα παιχνιδιού, για να δουν τους φίλους τους και δεν συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε τάξη. Οι δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών θα πρέπει να γνωρίσουν τη μαγεία της κάθε πολεμικής τέχνης στα παιδιά, ώστε να καταφέρουν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσοχή τους και το μάθημα να είναι αποδοτικό. Ορισμένα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία και τη συνεργασία με τα άλλα παιδιά. Εάν το παιδί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα πλαίσια μιας ομάδας, μπορεί να χάσει την αυτοεκτίμηση του. Καλό θα είναι λοιπόν για το παιδί να ακολουθήσει μια πολεμική τέχνη, για να εξελιχτεί σε προσωπικό επίπεδο και να χτίσει την αυτοπεποίθηση του. Ένα ακόμη όφελος των πολεμικών τεχνών είναι το ότι όπως έχει αποδειχθεί με έρευνες καταφέρνει να αναπτύξει τον αυτοέλεγχο σε άτομα με επιθετικές συμπεριφορές και διαταραχές. Το Wing Chun, για παράδειγμα μπορεί να αναπτύξει την προσαρμοστικότητα και να ρυθμίσει τη διάθεση του ατόμου. Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό που αναπτύσσουν οι πολεμικές τέχνες είναι αυτό της αυτοάμυνας. Η ανάπτυξη της αυτοάμυνας κάνει το παιδί να νιώθει έτοιμο να αμυνθεί αν χρειαστεί και έτσι αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του.
Το σύστημα του Wing Chun είναι πλήρες σύστημα εκγύμνασης από μόνο του. Ο ασκούμενος δεν χρειάζεται να γνωρίζει τίποτα και δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες να το ακολουθήσει κάποιος. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, υπομονή και συνέχεια στην προσπάθειά του, αυτοί οι παράγοντες εγγυούνται σίγουρη πρόοδο. Ο κάθε ένας έχει τον προσωπικό του δρόμο και δεν συγκρίνεται με άλλον, έτσι δεν υπάρχει χρόνος που να προκαλεί άγχος και η πρόοδος είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα.
Θα πρέπει πάντα να βρίσκουμε λίγο χρόνο για εμάς... Το να αφιερώνει κάποιος χρόνο για τον εαυτό του, σηματοδοτεί την καλυτέρευσή του ως άνθρωπος. Αλλάζοντας τον εαυτό μας αλλάζουμε και τον κόσμο... Η άσκηση μιας τέχνης είναι ένας τρόπος να ερχόμαστε πιο κοντά στον εαυτό μας και να τον καλλιεργούμε μέσα από αυτήν. Έτσι είναι που γινόμαστε πιο δημιουργικοί στον υπόλοιπο χρόνο που διαθέτουμε με τους άλλους, καθώς και πιο αποτελεσματικοί με ό,τι κι αν κάνουμε. Το Wing Chun είναι μια τέχνη που στοχεύει στο ίδιο μας το σώμα... στόχος του είναι ή καλλιέργεια μας μέσα από την άσκηση του σώματος με άμεσα αποτελέσματα στην υγεία και την ενέργειά μας. Κουνγκ Φου σημαίνει "σκληρή, εμβριθής, επιμελής ενασχόληση", δεν θα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει μια ικανότητα αν δεν έχει συνέχεια και συνέπεια, σε αυτό που κάνει. Η παρουσία ενός ασκούμενου στο μάθημα 2-3 φορές την εβδομάδα, είναι αρκετή για να έχει μια σαφή πρόοδο. Μεγάλα διαστήματα απουσίας κουράζουν τον μαθητή μιας και κάθε φορά πρέπει να ξεκινά από την αρχή (ξεχνάει ότι μαθαίνει, πιάνεται το σώμα κλπ). Αποτέλεσμα είναι να απογοητεύεται και αργά ή γρήγορα να σταμάτα τελείως. Η επιμέλεια στις παρουσίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμβάθυνση στο Wing Chun.
Δύναμη σωματική και πνευματική, Αυτοπεποίθηση, Αίσθημα Σιγουριάς και Ασφάλειας. Αυτοέλεγχο και διάκριση.
Η συμμετοχή σε αγώνες όχι δεν είναι υποχρεωτική αλλά σε εξετάσεις απόκτησης ζώνης, ναι, είναι υποχρεωτική.
Ίσα, ίσα που θα σας βοηθήσει πολύ !!! Οι πολεμικές τέχνες σαν γυμναστική δεν είναι επίπονες σε αρχικό στάδιο, με την πάροδο του χρόνου δυσκολεύουν αλλά ταυτόχρονα έχετε κι εσείς αναπτύξει τη φυσική και πνευματική σας κατάσταση σε βαθμό που εργάζονται ταυτόχρονα η εξέλιξη και η επιμονή για την επίτευξη των στόχων του καθενός ξεχωριστά. Δεν προκαλεί τραυματισμούς, δεν ταλαιπωρεί την μέση και τις αρθρώσεις, δυναμώνει τους μύες, βελτιώνει την φυσική κατάσταση και κυρίως θα σας βοηθήσει στο να αποβάλλετε ευεργετικά όλο το φόρτο και την πίεση της ημέρας.
Δεν υπάρχει καλύτερη πολεμική τέχνη, αλλά τι ταιριάζει σε σας. Η ιδανική πολεμική τέχνη για εσάς είναι αυτή που σας κάνει να νοιώθετε άνετα όταν προπονείστε γιατί απλά μπορείτε να ταιριάξετε με την φιλοσοφία της και την πρακτικής της. Αν υπήρχε μια πολεμική τέχνη η οποία ήταν η καλύτερη, τότε όλοι θα έκαναν αυτή. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Σήμερα υπάρχει μια πανσπερμία πολεμικών τεχνών από διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες, με διαφορετική εικόνα και διαφορετικά αποτελέσματα. Ο κάθε άνθρωπος διαλέγει αυτό που του ταιριάζει μέσα από τη πληθώρα αυτών των τεχνών. Η καλύτερη συμβουλή για έναν άνθρωπο που θέλει να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με μια πολεμική τέχνη, είναι να επισκεφτεί αρκετές σχολές (όχι με βάση μόνο την απόσταση) και να κάνει δοκιμαστικά μαθήματα σε αρκετά συστήματα έτσι ώστε τελικά να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει. Επιπρόσθετα, μέσα από το διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από τις ιστοσελίδες των Ομοσπονδιών και των Οργανώσεων, για όλα όσα χρειάζεται, για να έχει μια καλύτερη εικόνα και να στοχεύσει καλύτερα στις επιλογές του.
Ο κάθε άνθρωπος που συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα πολεμικών τεχνών ξεκινάει για κάποιους λόγους και στην πορεία ανακαλύπτει και άλλους περισσότερους για να συνεχίσει την ενασχόλησή του. Οι απόψεις από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρουν. Άλλοι κάνουν πολεμικές τέχνες γιατί τους αρέσει να συμμετέχουν σε αθλητικά αλλά μη ανταγωνιστικά γκρουπ και να βελτιώνουν την κίνησή τους και τις δεξιότητές τους, κατακτώντας επίπεδα – level – ζώνες. Άλλοι επιλέγουν τα μαχητικά αθλήματα γιατί τους αρέσουν οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η συμμετοχή σε αγώνες. Είναι άνθρωποι που τους αρέσει η αναμέτρηση, η διεκδίκηση μεγάλων νικών και να βλέπουν τις ικανότητές τους κάτω από καταστάσεις πίεσης (under stress). Άλλοι πάλι επιθυμούν αποκλειστικά και μόνο την ενασχόλησή τους με τον τομέα της αυτοάμυνας. Δεν τους ενδιαφέρουν ούτε οι βαθμοί, ούτε οι κατακτήσεις ζωνών και μεταλλίων αλλά πως απλά και αποτελεσματικά θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη επίθεση και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους. Άλλοι επιθυμούν απλά τη συμμετοχή τους σε κέντρα πολεμικών τεχνών, απλά και μόνο για κοινωνική συναναστροφή μέσα από τον αθλητισμό και την αυτοάμυνα. Πολλοί γονείς επιλέγουν σαν αθλητική δραστηριότητα τις πολεμικές τέχνες γιατί επιθυμούν για τα παιδιά τους την πειθαρχία, την λειτουργία στις ομάδες, τη συγκέντρωση, την επιμονή και την ανταγωνιστικότητα, την ολοκληρωμένη γυμναστική, αλλά πάνω από όλα το εφόδιο και το εργαλείο ζωής που λέγεται αυτοάμυνα – αυτοπροστασία. Για πολλούς ανθρώπους είναι τρόπος ζωής και ασχολούνται ολοκληρωτικά με την πολεμική τέχνη που έχουν επιλέξει, είτε κανόντας το μόνο για τον εαυτό τους, είτε προσελκύωντας και άλλους για να συμμετέχουν.