ΟΠΛΑ (Bart Jarm Dao)

Tα σπαθιά πεταλούδες (Bart Jarm Dao) είναι δύο μικρά σε μήκος σπαθιά με κοφτερή τη μία μεριά της λεπίδας. Η λεπίδα ενός σπαθιού πεταλούδας είναι περίπου όσο ο πήχης του χεριού, το οποίο σπαθί, όπως αναφέρει η ιστορία, επέτρεπε την εύκολη απόκρυψη του από τους μοναχούς του ναού Shao Lin μέσα σε φαρδιά μανίκια ή μπότες και είχε μεγαλύτερη ευελιξία στην περιστροφή του εσωτερικά του χεριού και κατά τη διάρκεια της μάχης εκ του συστάδην.

Τα σπαθιά πεταλούδας χρησιμοποιούνταν συνήθως σε ζεύγη και συχνά τοποθετούνταν σε ένα θηκάρι, έτσι ώστε να φαίνεται σαν ένα και μοναδικό όπλο. Υπάρχει ένας χειροφυλακτήρας στη λαβή τους για την προστασία των δακτύλων του χεριού και μια μικρή προέκταση στο σημείο το οποίο βρίσκεται η βάση της λεπίδας παρόμοια με εκείνη των γιαπωνέζικων Sai, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να εμποδίσει ή να συνδεθεί με το όπλο ενός αντιπάλου με σκοπό να το αποσπάσει από το χέρι του, είτε για να χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες τεχνικές με τη θέση του σπαθιού πάνω και κατά μήκος του πήχη με έναν τρόπο παρόμοιο με ένα ζευγάρι Tonfa. Ο χειροφυλακτήρας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως σιδερογροθιά. Παραδοσιακά, από την δυναστεία των Qing, η λεπίδα ενός σπαθιού πεταλούδας ακονίζεται μόνο από την εξωτερική μεριά της λεπίδας και όχι μέχρι τη βάση, σχεδόν λίγο κάτω από την μέση και μέχρι τη βάση αφήνεται αμβλύ ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπλοκάρει χωρίς να καταστραφεί το αιχμηρό τμήμα της λεπίδας.

Σκοπός του όπλου ήταν o ακρωτηριασμός του εχθρού και όχι ο θάνατός του, σε πλήρη μετάφραση Bart Jarm Dao σημαίνει: Οκτώ κοψίματα με τα ξίφη της πεταλούδας, ο αριθμός 8 αντιστοιχεί στις τέσσερις αρθρώσεις των χεριών και στις τέσσερις αρθρώσεις των ποδιών του εχθρού.